Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Björkbergsskolans temavecka "Hänsyn, respekt och attityd"

/

Hela Björkbergsskolan, från förskoleklass till årskurs sex, har under vecka åtta arbetat med ett värdegrundstema med skolans ledord “Hänsyn, respekt och attityd”.

Annons

Idén grundades efter det tragiska som hände i Trollhättan i höstas. Björkbergsskolan är en mångkulturell skola, och många elever hade funderingar så som “Varför?”, “Hur kunde det hända?".

Björkbergsskolan jobbar ständigt med värdegrundsfrågor men nu ville de göra en temavecka med schemabrytande aktiviteter. De har fått skriva argumentationer med rubriken “Barn välkomnar barn” där de har fått skriva och berätta om hur man bäst tar emot nya elever på skolan för att de ska känna sig trygga. De yngre eleverna har skrivit gemensamma texter medan de äldre har skrivit individuella.

Utifrån olika litteratur, som använts vid aktiv högläsning varje morgon, så har eleverna fått arbeta med ämnet bild där de bl.a har gjort fina gemensamma bildkollage. De har dessutom jobbat med gruppstärkande övningar, värderingsövningar och samtalat kring allas lika värde.

På musiklektionerna så har eleverna fått sjunga sånger med anknytning till vårt tema. De äldsta eleverna fick också besök av en ung kille som kom till Sverige som ensamkommande och han har nu bott i Sverige i fyra år. Han berättade om sin resa hit, varför han kom hit, hans framtidsdrömmar, hur det kändes att komma till ett land där han inte förstod varken språket eller de sociala koderna. Eleverna fick möjlighet att ställa frågor efteråt och det blev många intressanta funderingar.

Alla klasser har även tittat på olika filmer som avslutades med diskussioner och reflektioner. Rastaktiviteter, som de alltid har, utökades med bl.a lekar från andra länder. Fokus har hela tiden legat på att alla har rätt till att vara som de är och att människors olikheter är en styrka. Eleverna har utvärderat temaveckan, och det kom fram att eleverna uppskattade veckan och att de gärna vill att det ska vara ett återkommande tema.

Anette Mikaelsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons