Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Arrangemang i Bergöns kapell

/

Det har blivit lite av en tradition att Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjuder till Öppet Hus på Bergöns kapell, en gång varje sommar. Lördagen den nionde juli var det dags att få välkomna till detta arrangemang.

Annons

Elsie Bäcklund Sandberg berättade om det lilla fina fiskekapellet och dess historia. Det kapell som så många trott var byggt på 1400-talet, men där vi nu vet att byggåret är fastställt till år 1636. Det var år 2011, som det genom dendrokronologiska undersökningar, alltså årsringsdatering av borrprover som byggåret kunde fastställas.

Undersökningen visade också att en av stockarna i kapellet hade 272 årsringar, vilket innebär att tallen som virket tagits i från, började att växa på Bergön år 1364.

Elsie berättade vidare om de gamla handlingar som hittats under altaret mellan papperspärmar och som legat där i århundraden, utan att ha blivit förstörda.

Den äldsta handlingen är en avskrift av Johan 111:s resolution från år 1591, angående Gävlefiskarskapets privilegier i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Vidare en förnyad försäkran från 1650, undertecknad av Drottning Christina.

Besökarna fick också information om kapellets inredning och om den verksamhet som församlingen har i kapellet samt de arrangemang som Sågtäktens Bygdegårdsförening anordnar. Vidare berättades det att enligt fornlämningar har det funnits befolkning på Bergön, redan under järnåldern.

Ett mycket högintressant fynd gjordes vid kapellet av Lisa och Sören Wallström Sågtäkten, 1980. De hittade ett romerskt bronsmynt, daterat till Kejsare Neros tid 54-68 efter Kristus och var enligt expertis vid Statens Myntkabinett vid det tillfället, unikt i landet.

Som avslutning, citerade Elsie från Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921: "Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i norden allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn".

Visst är det så, att vi vill vårda vårt fina kapell och vi ser med glädje alla besökare som kommer till kapellet, inte minst efter en promenad på fina stigar som Skogsvårdsstyrelsen har ordnat på Bergön!

Ingrid Rudh, Nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening

Mer läsning

Annons