Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läroverkets Jesus mitt bland pizza och droger

/
  • Jesus blir i en scen hårt ansatt av de olika grupperingar som bildats på ungdomsgården Templet.
  • Isabelle Schmidt gör rollen som Maria Magdalena och sjunger en av de mest kända låtarna, I don't know how to love him.
  • Sedan i höstas har kören repeterat och på torsdagen är det dags för premiär.
  • Eleverna är överens om att de fått bättre förståelse för de bibliska berättelserna efter att de plockat in dem i sin egen nutida miljö.

Läroverkets kör sätter upp klassikern Jesus Christ Superstar i sin egen musikalversion. Där spelas Jesus av en tjej, och sista måltiden innan korsfästelsen består helt enkelt av en pizza.

Annons

Musikalen utgår ifrån Andrew Lloyd Webbers och Tim Rice's rockopera Jesus Christ Superstar där man skildrar Jesus sista dagar i livet. I Läroverkets version har man förlagt handlingen till en ungdomsgård, döpt till Templet.

Vid genrepet i Läroverkets aula testas ljuset och ljudet för första gången samtidigt som eleverna agerar. Den här scenen visar fulla ungdomar som raglar omkring med ölburkar. Gruppen delas i två gäng som börjar skälla och anklaga varandra. Jesus står i mitten, försöker medla och hjälpa.

- Först hänger alla tillsammans, sedan förstör droger och sprit gemenskapen, förklarar Wille Persson Leyonberg, som har rollen som den svekfulle Judas.

- Jesus försöker rädda dem från allt det onda, men till slut förväntar sig folk för mycket av honom, det blir för mycket helt enkelt, fortsätter Anton Bergström.

När Jesus brutit ihop får han vila ut i Maria Magdalenas knä och hon sjunger en av musikalens mest kända låtar: I don't know how to love him".

Både för Felicia Engblom (Jesus) och Isabelle Schmidt (Maria Magdalena) är det en relativ ny erfarenhet att spela teater inför publik, så det har varit lite av en utmaning att hitta och våga visa känslor från scenen.

- Jesus vet att han ska dö, och det har jag ju ingen erfarenhet av, det svåraste har varit att få till den känslan, säger Felicia Engblom.

Dörren till aulan slås upp och in kommer rykande het rekvisita i form av en hämtpizza. Den ska utgöra en modernare variant av Jesus sista måltid.

Det var musiklärare Marie Forsberg som i höstas fick idén att sätta upp musikalen med de elever som sjunger i Läroverkets skolkör. De fick hjälp av engelskaläraren med att skriva manus och bild- och slöjdlärare har tillsammans med sina elever tagit fram dekor. Musiken står fyra av Bromangymnasiets estetelever för.

Föreställningen spelas för allmänheten kl 19 på torsdag.

Mer läsning

Annons