Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna är stressade och sover dåligt

/
  • Åsa Bergsman, Maria Kjerlander, Linda Faller och Carola Köningson är lärare på Västa skolan.

Sex av tio lärare och förskollärare i Hudiksvall har någon gång funderat på att byta yrke.

– Det är en varningsklocka att så många har funderat på att byta jobb, säger Elisabeth Swedman, ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall.

Annons

Lärarförbundet i Hudiksvall har sammanställt svaren i en enkät som förskollärare och lärare som är medlemmar i Lärarförbundet fyllt i. Lärarna har fått svara på hur de upplever sin arbetsbelastning och hur de trivs på arbetet.

Tre av fyra lärare anser att de har en hög arbetsbelastning, tre av tio lärare har svarat att de ofta upplever negativ stress och totalt är det hälften av lärarna som någon gång i bland upplever negativ stress.

– Man blir stressad av att känna att man inte hinner med, säger Elisabeth Swedman.

I enkätundersökningen framgår det att en av fem lärare sover dåligt och att de vaknar på nätterna och oroar sig över hur de ska hinna med alla sina arbetsuppgifter. I enkäten har flera lärare skrivit att de har huvudvärk och ont i magen.

– Det finns anledning att oroa sig över resultaten. Det är inte bra att så många inte kan sova ordentligt, säger Elisabeth Swedman.

54 procent av lärarna känner att de måste prioritera bort arbetsuppgifter för att hinna med, vilket i sin tur ökar stressen genom att lärarna känner sig otillräckliga.

– Det är svårt att välja bort, man vill hinna med allting, säger Carola Köningson som arbetar på Västra skolan.

Hon och hennes kollegor är överens om att det behövs mer resurser till skolan. De önskar sig mer tid för att diskutera undervisning med sina kollegor.

– Vi behöver mer tid för att diskutera undervisningen och utbyta erfarenheter med varandra. Det är viktigt att vi får tid att diskutera så vi kan utveckla den pedagogiska delen, säger Linda Faller.

Elisabeth Swedman kommer att presentera enkätsvaren för förvaltningschefen och för politikerna i lärande- och kulturnämnden.

Mer läsning

Annons