Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av misstagen från Medskog

/
  • Miljöpartiet vill att en extern utredare av de kommunala besluten runt Medskog förklarar Andrea Bromhed (MP).

Det har begåtts misstag i den kommunala handläggningen av Medskog. Men det är oklart hur lärdomar ska dras av misstagen.

Annons

– Det har skadat kommunens förtroende, där beslut fattats i efterhand om strandskydd, dispenser om byggnaders storlek. Det viktiga är att kommunen inte anses behandla alla lika, säger Andrea Bromhed (MP).

Läs mer: Revision av Medskog behövs

Miljöpartiet fick inget gehör på att ta in en extern utredare för att klarlägga hur de kommunala besluten har fattats och om alla rättsprinciper har följts, så att inte misstagen upprepas när kommunen nu står inför en stor exploatering av Västra hamnen.

– Det är nu dags att lägga ärendet bakom sig efter fyra år. Vid ett antal tillfällen har frågor prövats genom överklaganden, så frågan är vad en extern utredning kan komma fram till, svarar Mikael Löthstam (S).

Läs mer: Naturskyddsföreningen överklagar Medskog

Det finns en polisanmälan om att Roph Invest brutit mot strandskyddet vid Medskogsbäcken men Olle Borgström (S) förnekade att påstått uteblivna svar från byggnadsnämnden gjort att ärendet blivit liggande hos polisen.

– Byggrätten på tomten borde ha gjorts annorlunda så att vi sluppit ge dispens. Men kanske vi ska vara tacksam att Biltema vill bygga ett större varuhus i Hudiksvall än vad som ursprungligen var tänkt. Jag instämmer med att Medskog står mig upp i halsen. De som agerat kräver att vi ska ägna oss konkurrensbegränsningar tillförmån för handlare inne i stan. Som kommun kan vi inte göra det utan måste behandla alla likadan. Det finns ju en översiktsplan som vi tagit beslut om, säger Olle Borgström S), byggnadsnämndens ordförande denna mandatperiod.

Läs mer: Nu spränger dom på Medskog

– Lagen ska vara lika för alla. Hudiksvall ska vara tacksam för att det finns företagare som vill satsa säger Patrik Nilsson (SD) som vill veta hur mycket det skulle kosta för att utreda det som MP begär.

Centerns Caroline Schmidt påpekade att Miljöpartiet hade ett ansvarigt kommunalråd under förra mandatperioden. Moderaten Tommy Ljung ifrågasatte om Miljöpartiet på detta sätt ville stoppa hela Medskogsprojektet?

– Jag uppfattar det inte som att Andrea är ute efter att skuldbelägga någon utan att vi ska lära oss av misstag som begåtts. Det handlar om förtroende för kommunen som måste återställas, säger Daniel Pettersson (V).

Även Moderaten Jonas Holm ville gå vidare utan fördjupad utvärdering:

– Visst, det har begåtts fel och vi måste lära oss till nästa gång, säger Jonas Holm (M). Vi har tryggt luta oss mot Hiab, Eriksson och Iggesund. Två av dem är nu borta och vi måste finna nya områden. Jag vill rikta ett tack till Biltema som stått i fyra år och väntat på Hudiksvall. I Bollnäs gick det betydligt snabbare, säger han.

Mer läsning

Annons