Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen om vargobservationerna: "I vinter kan vi se om det är en stationär varg"

/

Länsstyrelsen har fått in rapporter om två vargobservationer i Forsa.
– Innan snön är det svårt att veta om det är en varg som är kvar i bygden eller om det var en som bara passerade, säger Länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin.

Annons

Förutom de två vargobservationerna i Forsa som kommit in till Länsstyrelsen såg Sture Lewin en varg i Sofiedal i centrala Hudiksvall på onsdagsmorgonen.

– Det är jättesvårt att följa upp vargobservationerna nu när det är barmark. Just i Forsa har vi flera rapporter under åren att vargar har rört sig i området och vi har även en del bilder, säger naturbevakaren Hans Nordin.

När snön kommer kan man spåra vargen och se om den är revirmarkerande.

– De stationära vargarna kissar och krafsar kontinuerligt i vägkorsningar och på upphöjda föremål. Ifjol vinter fanns det ingen stationär varg i Forsa, vi får se i vinter hur det ser nu, säger Hans Nordin.

Ifjol vinter kunde Länsstyrelsen konstatera att länet berörs av tio olika vargrevir.

– Nu ser det säkert annorlunda ut. Ett revir kan vara en ensam stationär varg eller ett par som har fått valpar, säger Hans Nordin.

Läs mer: Vargen jagade Jesper

Att en varg syns i tät bebyggelse är inte ovanligt.

– Vargar rör sig ofta efter vägar, det är vanligt att de passerar bebyggelse under kvälls- och nattetid. Det återstår att se om den här vargen har ett oönskat beteende så att den uppehåller sig i tät bebyggelse, säger Hans Nordin som menar att man inte behöver känna sig orolig.

– Vargen kan vara kvar men den kan också vara fyra mil bort nu, säger han.

Läs mer: Så skrämmer du bort vargen

Hans Nordin uppmanar alla som ser varg att rapportera in det via Länsstyrelsens hemsida.

– Vi är glada om vi får in rapporter. Då får vi en bild framför oss till vintern hur vi ska prioritera, säger Hans Nordin.

Mer läsning

Annons