Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långvindsmejeri vill göra Hälsingesmaker

/
  • Reto Thalmann och Werner Grob, från det schweiziska mejeriföretaget Grob Ag, tillsammans med Wilhelm Tottie, till höger. Här ska mjölken tas in.Foto: Ulf Borin

Med utrustning som är skonsam mot råvaran och genom att inte homogenisera mjölken, planerar Wilhelm Tottie på Långvinds bruk att producera högkvalitativ mjölk som smakar bättre än den som säljs i butik i dag.

Annons

Wilhelm Totties visioner för satsningen på Långvinds bruk börjar ta allt mer konkret form. I helgen var en delegation från ett schweiziskt företag på besök för att planlägga det tilltänkta mejeri som tidningen tidigare skrivit om. Mätningarna och skissandet pågick både lördag och söndag, och enligt Wilhelm Tottie har arbetet gått bra:

– Det finns inga tekniska hinder för att bygga mejeriet, säger han.

Livsmedelsverket, Hudiksvalls kommun och länsstyrelsen är inblandade i processen, och Wilhelm Tottie räknar med att det kommer att dröja till 2011 innan mejeriet står färdigt. Det kommer att kosta 20–25 miljoner att bygga. Bidrag ska finansiera stora delar av satsningen.

Inledningsvis kommer mejeriet att hantera enbart komjölk från gårdar i närområdet. Enligt Wilhelm Tottie finns det ett intresse från mjölkbönder i Hälsingland, som skulle få en högre ersättning än vad större mejerier betalar. Men ännu har inte någon överenskommelse träffats med några leverantörer.

Mjölken skulle smaka helt annorlunda än den som säljs i butik i dag, berättar Wilhelm Tottie. Detta eftersom mjölken ska pastöriseras men inte homogeniseras.

Mer läsning

Annons