Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsam process med otrygga larm

/

Det finns stora fördelar med de digitala trygghetslarmen. Men många äldre och funktionshindrade tvingas använda den gamla tekniken.

Annons

Den nya tekniken skulle kunna rädda många liv – om den bara utnyttjades. Post- och telestyrelsen, PTS, konstaterar i en ännu opublicerad rapport att landets kommuner behöver hjälp för att hänga med i det nödvändiga teknikskiftet. För hundratusentals äldre och funktionshindrade skulle det leda till säkrare trygghetslarm.

– Det är ohållbart som det är nu. Vi måste försöka hitta nya lösningar, säger Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Dagens trygghetslarm är i de allra flesta fall kopplat via det analoga telefonnätet till en larmcentral. Men den gamla tekniken är på väg att försvinna. Över en miljoner svenska hushåll använder redan digital ip-telefoni, och andelen ökar i rask takt.

En annan brist med de analoga larmen, som tidigare har uppmärksammats, är att de måste kontrolleras manuellt. På så vis kan det hinna gå lång tid innan eventuella fel påträffas. I en del kommuner kan det gå veckor innan någon upptäcker att ett larm inte längre fungerar.

Pia Andersson framhåller dock att det också finns larm på det analoga nätet som har en inbyggd kontrollfunktion, och att kommunen varje månad gör en provlarmning på samtliga trygghetslarm.

En stor fördel med digitala system är att de själva kontinuerligt testar att larmen fungerar och uppmärksammar larmcentralen om något är fel.

Hudiksvalls kommun har nu tillsatt en utredning där man letar efter alternativa trygghetslösningar för framtiden.

– Anledningen till att vi har hållit fast vid de analoga trygghetslarmen är för att de hittills har varit de säkraste. Vår utredning har nu kommit så långt att det finns ett antal larm av olika slag som går på modern teknik utplacerade på olika håll i kommunen för att prova vilka som fungerar bäst, förklarar Pia Andersson.

Mer läsning

Annons