Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längdåkare får inget bidrag

En elev som går på skidgymnasiet i Östersund har nekats inackorderingsbidrag. Föräldrarna har överklagat beslutet, men Hudiksvalls kommun menar att eleven kan gå samma inriktning i Hälsingland.

Annons

Föräldrarna skriver i överklagan att anledningen till att barnet började på skidgymnasiet i Östersund är att det vid tidpunkten för valet saknades lärare för längdåkarna i Ljusdal. Eleven, som vill satsa på längdåkning, tyckte att det kändes för osäkert och tackade därför ja till Östersund. Men där får eleven inget inackorderingsbidrag, vilket den hade fått i Ljusdal eftersom Hälsingekommunerna har ett samverkansavtal vad gäller så kallade NIU, nationellt godkända idrottsutbildningar.

Jonas Gustafsson, administrativ chef på Bromangymnasiet, förklarar att NIU, som infördes förra året, innebär att det är upp till kommunerna att besluta om bidrag. Något avtal med Östersund finns inte, och längdskidåkning finns även i Ljusdal, påpekar Jonas Gustafsson.

– Om en elev vill gå i Sundsvall och läsa samhälle, då säger vi också nej eftersom det finns här, förklarar Jonas Gustafsson.

Kommunen gör bara undantag om det handlar om idrotter som inte erbjuds på de skolor som ingår i samverkan eftersom man anser att en elev ändå ska ha möjlighet att kombinera studier med en seriös satsning på sin idrott.

Mer läsning

Annons