Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntetid på vapenlicens

/

Månaders väntetid på vapenlicens gör att jaktbutiker tappar kunder och är tvungna att förvara vapen som inte kan hämtas ut. Hos polisen inser man problemet och anställer två nya licenshandläggare.

Annons

Handläggningstiden för att få sin vapenlicens är lång i länet. Hos jaktbutikerna ser personalen hur kunder struntar i att köpa vapen eftersom jakten kommer att vara över när licensen är godkänd.

Thomas Bylund, ägare till Jaktia i Delsbo är väl medveten om problemet med långa handläggningstider.

– Det är den tråkiga sanningen. Det kan ta upp till tio veckor innan man får sin licens. Det har lett till att kunder väljer att inte köpa vapen, säger han.

De vapen som har köpts men ännu inte hämtats ut förvaras i butiken, vars leverantörer väntar på betalning.

– Jag räknade förra veckan, vi har 60 vapen liggande i väntan på licens. De kostar med kikarsikte i snitt 15 000 kronor, det blir mycket pengar. Jag hoppas de lägger i en högre växel hos polisen, säger Thomas Bylund.

Åke Roghe, polismästare och jurist, säger att väntetiderna beror på att polisen sedan den första januari i år är en enda polismyndighet och har tagit ett nationellt grepp om vapenlicenser.

– Eftersom Skåne släpat efter med sina ansökningar har de län som ligger bäst till i handläggningstid tagit hand om 1500 ärenden tillsammans, varav Gävleborg har fått drygt 420 av dem, säger Åke Roghe.

Handläggningstiden i Gävleborg har gått från två månader till att bli längre, hur lång den är i nuläget vågar han inte uttala sig om.

– Vi sitter med ärenden från Skåne som är sex månader gamla. Men vi ska riva av de där ärendena nu, säger han.

Från och med den första september har polisen anställt två nya handläggare som från Gävle ska ta hand om Gävleborgs licensansökningar.

– Två månaders väntetid på vapenlicens är en lång tid, ambitionen är att den ska bli kortare. Jag tycker att en okomplicerad ansökan där allt är i sin ordning ska ta fyra veckor, säger Åke Roghe.

Mer läsning

Annons