Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet sämst i landet på canceranalys

Många som väntar på besked om de har bröstcancer eller någon annan cancerform får vänta alldeles för länge, det visar en ny undersökning. I Gävleborg finns en (1) specialistläkare som kan ställa diagnos, per 129 000 invånare. Det är sämst i hela landet.

Annons

Bristen på patologer är akut, det visar en ny undersökning som gjorts av Cancerfonden och Svensk förening för patologi. Undersökningen visar också att läget i länet är alarmerande. Gävleborg har drygt 276 000 invånare. De ska dela på 2,2 patologer, de specialistläkare som ställer diagnos utifrån vävnadsprover. I Gävleborg finns en (1) specialistläkare som kan ställa diagnos, per 129 000 invånare. Det är sämst i hela landet. Skillnaderna i landet är stora. Stockholms läns lansting har 1 specialist på 36 600 invånare. I Västerbotten går det 23 600 invånare på en specialist.

Enligt undersökningen så skulle det behövas 6 heltidstjänster, alltså nästan tre gånger så så många, för att göra ett fullgott jobb.

Över 100 patologer saknas på svenska sjukhus, enligt undersökningen. En flaskhals, anser Bengt Westermark, professor i tumörbiologi och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

– Det är faktiskt patologen som i de allra flesta fall ställer den slutgiltiga diagnosen, säger han till TT.

Nu kräver Cancerfonden att regeringen och Sveriges kommuner och landsting ger tydligare förslag på hur bristen kan mötas framöver.

Mer läsning

Annons