Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarsekreterare mister jobbet

Landstinget Gävleborg effektiviserar administrationen. Över hundra läkarsekreterare blir övertaliga i september. Mellan 30 och 50 miljoner kronor ska sparas.

Annons

Läkarsekreterarna vid Landstinget Gävleborg är oroliga. Första september blir cirka hundra av landstinget fyrahundra läkarsekreterarna övertaliga. De som blir kvar har gjort en intresseanmälan om var de vill arbeta. De har valt mellan chefsnära administration ute på klinikerna, specialistjobb inriktning mot data och en journalgrupp.

– Läget känns osäkert och otydligt, säger en läkarsekreterare vid Hudiksvalls sjukhus. Vi mår dåligt, och vi vill tillhöra teamet på klinikerna. Det blir ingen bra arbetsmiljö för oss att sitta och skriva journaler hela dagarna.

Hon vill inte framträda i tidningen med namn, men säger att läkarsekreterarna i Hudiksvall diskuterat situationen och att de känner att ingen lyssnar på dem. I Hudiksvall kommer ett 70-tal läkarsekreterare att jobba kvar.

Kenth Larsson, chef för LOV vid landstinget säger till SKTF-tidningen:

– I dag är många arbetsuppgifter utspridda över hälso- och sjukvården. Vår tanke är att den som är bäst på att sköta en uppgift ska få ägna sig åt den, säger Kenth Larsson. Vi tror att tiden för journalskrivandet blir kortare.

Många sjuksköterskor gör administrativt arbete vid sidan av sjuksköterskearbetet. De som i dag arbetar mer än 50 procent administrativt ska få välja om de vill jobba med administration till 100 procent eller om de vill jobba sjuksköterska till 100 procent.

 

Mer läsning

Annons