Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågutbildade får sämre vård

/
  • Vård på lika villkor handlar också om kunskap, om att känna till sina rättigheter och utnyttja dem, påpekar Ann-Margret Knapp.

Allt fler studier bekräftar att välutbildade höginkomsttagare lever längre och får bättre vård än lågutbildade arbetare. Till och med vården i livets slutskede speglar vårdtagarens ekonomiska status.

Annons

– Det här visar att vi har mycket kvar att jobba med. Vi måste djuploda, se vad som ligger bakom de här resultaten, och jobba med de medarbetare som gör bedömningarna. Det finns ju bevisligen mycket kvar för oss att göra, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S). Hudiksvall.

För några dagar sedan presenterade Socialstyrelsen sin nationella folkhälsorapport, och nu bekräftar en kunskapsöversikt från Sveriges kommuner och landsting, SKL, den sociala slagsidan inom hälso- och sjukvården.

Sammanställningen av resultat från olika studier visar till exempel att högutbildade får nyare och dyrare mediciner än andra, och bättre vård i samband med hjärt- och kärlsjukdomar. Det är vanligt att låginkomsttagare inte söker vård fast de skulle behöva, och när de väl är inne i vårdapparaten får de hålla till godo med billigare vård än de patienter som har högre lön.

– Om man är van vid att argumentera och ställa krav kommer man fortare framåt i vårdkön, det känner vi till. Det kan ju ha ett samband med att man har en högre utbildning, och ett yrke där man lärt sig att argumentera, säger Ann-Margret Knapp.

Mer läsning

Annons