Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lägg Gävleborgs BB i Hudiksvall"

/
  • Hudiksvalls kommunalråd Sven-Åke Thoresen (S) och oppositionsrådet Stefan Stefan Bäckström (C) är kritiska till landstingets strategiska plan.

Logiken brister i landstingets strategiska plan. Det kan inte vara rätt att avveckla akutsjukvården i Hudiksvall, när ingen vet hur Region Svealand kommer att se ut anser Hudiksvalls kommunledning.

Annons

De vill se en strategisk plan för sjukvården i Gävleborg, inte en strategi för Gävle sjukhus.

– Om syftet är att höja kvaliteten på sjukvården för hela Gävleborg borde vi lägga länets BB i Hudiksvall. Gävleborna kan ju få ännu högre kvalitet på förlossningsvården, bara tio mil bort ligger Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Hudiksvalls kommunalråd, Sven-Åke Thoresen (S).

Från Gävle, är det tio mil till ett lika stort sjukhus i Falun och tio mil till regionsjukhus i Uppsala anser Hudiksvalls kommunledning.

– Jag har inga spekulationer om att de vill flytta allt i Gävle. Jag ser ju att vårdplatserna ökar på Gävle sjukhus och minskar på Hudiksvalls sjukhus i den strategiska planen, säger oppositionsrådet Stefan Bäckström (C) Delsbo.

Ett syfte med den strategiska planen är att rusta sjukvården inför bildandet av en ny sjukvårdsorganisation, Region Svealand, framhåller landstingsdirektör Svante Lönnbark. Därför vill han avveckla BB, förlossning och kvinnosjukvård vid Hudiksvalls sjukhus, samt jourer inom kirurgi och ortopedi under kvällar och nätter.

Den vården ska i stället erbjudas länsborna vid Gävle sjukhus, som behöver byggas ut för att uppnå den kapaciteten. Vårdens kvalitet kommer att höjas när större enheter gör det möjligt för personalen att specialisera sig inom enskilda områden enligt tjänstemannaförslaget.

– Förslaget är inte logiskt. Det är märkligt att allt blir bättre om det flyttas till Gävle. Om det är så, borde vi lägga ner hela Hudiksvalls sjukhus redan nu, säger Stefan Bäckström (C).

Strategin för att höja kvaliteten genom att koncentrera sjukvården måste därför inkludera flera landsting anser Hudiksvalls kommunledning.

Besparingar som landstinget vill genomföra av ekonomiska skäl, ska motiveras av ekonomiska skäl. Alla vet att kommuner och landsting har ansträngd ekonomi och att även sjukvården i Hälsingland kommer att påverkas av besparingar anser Hudiksvalls kommunledning.

Landstingets tjänstemannaförslag beräknas ge 76 miljoner kronor i besparing och målsättningen är 200 miljoner kronor. Det är ett stort ingrepp i akutsjukvården vid Hudiksvalls sjukhus, för besparingar i den storleksordningen. Landstingets sjukvårdsbudget uppgår till 5 000 miljoner kronor anser kommunalrådet.

– Det är inte rimligt att ta bort akutsjukvården i Hälsingland för en besparing som motsvarar 16-17 öres skattehöjning, säger Sven-Åke Thoresen.

Mer läsning

Annons