Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkotjuv kräver pengar - annars förstörs skulptur

/

Den spanjor som avtjänat ett fängelsestraff för en lång rad kyrkstölder i säger nu att en skulptur som stals kommer att förstöras om han inte får 60 000 kronor.

Annons

José Arteaga som dömdes till fängelse för stölder ur flera norrländska kyrkor och kapell, misstänks nu för försök till utpressning och häleri. Han har begärt 60 000 kronor för att ett av de stulna konstverken inte ska förstöras.

Det var under perioden 1994 till 2004 som flera norrländska kyrkor och kapell plundrades. De flesta inbrotten skedde i och omkring Sundsvall men även Hudiksvall drabbades hårt. Flera gamla träskulpturer stals från bland annat Forsa kyrka, Enångers gamla kyrka och Norrbo kyrka. Totalt var det cirka 200 föremål som stals ur kyrkor och kapell. Många av konstverken var helt unika och mycket värdefulla. Bara hälften av dem har återfunnits.

Efter en omfattande utredning kom José Arteaga att dömas till sex års fängelse för 25 inbrott. I oktober förra året utvisades han ur Sverige efter att ha avtjänat sitt straff.

Bland de föremål som aldrig återfunnits finns skulpturen Sankt Rochus som hör hemma i Enångers kyrka och en skulptur från 1400-talet som stals ur Lidens gamla kyrka.

Nu kräver José Arteaga 60 000 kronor för att den sistnämnda skulpturen inte ska förstöras. Begäran om pengar för att rädda skulpturen har han skickat i mejlform till Sundsvalls Tidning. José Arteaga hävdar att pengarna ska gå till en person som nu förfogar över skulpturen, men som inte längre vill ha kvar den. Denne vill ha tillbaka de pengar han betalt för skulpturen, annars ska den sågas i bitar.

"Jag är en mellanhand. Jag har inga stöldgods i min ägo, jag får tre bitar av stöldgodset efter den första april, som jag postar till er tre", skriver Arteaga i sitt sista mejl till ST.

Sundsvalls tidning har kontaktat Sundsvallspolisen som nu utreder om José Arteaga i och med mejlen gjort sig skyldig till utpressning eller häleri.

- Nästa vecka kommer en åklagare att utses som får besluta hur vi ska gå vidare. Han har hotat att förstöra ett ovärderligt föremål. Därmed kan han ha gjort sig skyldig till försök till utpressning. Det kan också vara fråga om häleri, eftersom han vet att skulpturen är stulen, säger Stefan Edin, förundersökningsledare vid Sundsvallspolisen.

Stefan Edin vet ännu inte om José Arteaga är dömd för stölderna i Lidens gamla kyrka. Är han det, kan han inte dömas för samma stöld igen.

- Är han redan dömd för stölden i Liden kan han inte dömas för den stölden igen. Däremot kan det bli fråga om häleri och om utpressning. Åklagaren får ta ställning till om vi ska begära José Arteaga utlämnad.

Mer läsning

Annons