Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkklockorna slår 350 slag för klimatet

Den 13 december kommer kyrkklockorna i hela världen att slå 350 slag för klimaträttvisa. Även kyrkor i Norra Hälsingland deltar i den globala manifestationen för att värna miljön.

Annons

Prick klockan 15 den 13 december ska klockorna börja slå. Dagen är vald för att det är då klimatmötet i Köpenhamn, som pågår mellan den 7 och 18 december, står på sin höjdpunkt. Och även att det ska vara 350 slag har en symbolisk betydelse. De ska påminna om att den kritiska gränsen för koldioxidhalten i atmosfären, 350 ppm (miljondelar), har överskridits och att det är hög tid att vända om. Kyrkorna vill se ett rättvist klimatavtal som slutresultat av mötet i Köpenhamn.

– Klimatfrågan har verkligen med kyrkan att göra. Det ligger i kyrkans uppdrag att förvalta skapelsen. Det handlar om kärlek till skapelsen. Kärlek till skapelsen innebär att värna om miljön, säger komminister Elinor Tidholm.

Hon vet inte hur många kyrkor som deltar i Hälsingland, men hon hoppas att det är många.

– Det vore helt fantastiskt om alla skulle hörsamma uppmaningen, säger hon och tillägger att kyrkklockor sedan långt tillbaka har använts för att mana till eftertanke och kalla till samling.

Mer läsning

Annons