Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan var en trygghet för David när han kom ut som bög

För David Berjlund, som växte upp i Ljusdal, var kyrkan en trygghet när han förstod att han var homosexuell. På måndagen besökte han niorna på Östra skolan i Hudiksvall för att prata om homofrågor.

Annons

David Berjlund var 15 år när han förstod att han gillar killar.

– Det var en överraskning för mig, men aldrig obehagligt eller jobbigt. Det var bara ett sånt uppenbart faktum och det var ju bra känslor, säger han.

Året var 1982 och han var inflyttad till Ljusdal sedan några år. Det var väldigt tyst om homosexualitet i samhället över huvud taget, ingenting man pratade särskilt mycket om.

– Bögjävel var ett skällsord, men om man säger det så pratar man ju inte om homosexualitet. Det är två olika saker och vi pratar ofta om det när jag är ute på skolor. Att använda det som skällsord är inte okej, men jag tycker ändå att det är viktigare att prata på ett tolerant sätt om homosexualitet än att rensa bort ordet bögjävel som skällsord.

Läs mer: David Berjlund hade homoprat med niorna på Östra skolan

Som inflyttad, ointresserad av bandy och frikyrklig hade han redan något slags bredvidposition och det var okej att vara annorlunda i sin sexuella identitet också, förklarar han, skrattar lite och säger att han pratar alldeles för mycket.

– Det är Missionskyrkan som jag har vuxit upp i och identifierar mig med. Jag hade mina kompisar, mina arenor, och kyrkan gav ett slags trygghet.

Ändå dröjde det tills han var 20 innan han sa något om sin homosexualitet till någon. Han hade målat upp bilder av att det skulle bli krångligt, kanske skapa problem i olika relationer, men det blev snarare tvärtom. Kompisarna tyckte ungefär "jaha, okej".

– Några blev förvånade, men ingen av dem som spelar någon roll för mig reagerade negativt. Det blev snarare så att vi lärde känna varandra bättre när jag berättade att jag är homosexuell, och det var så moget inom mig själv när jag började prata om det att det inte var något att ifrågasätta.

Läs mer: När David Berjlund var liten visste han inte om att homosexualitet existerade

Nu bor David Berjlund i Stockholm, jobbar som frilansjournalist och föreläser om homofrågor. Han är gift med John sedan tio år och medlem i en missionsförsamling. Trots att han själv inte har stött på negativa reaktioner inom kyrkan är han väl medveten om att homosexualitet är en laddad fråga på flera håll. Så sent som i våras pågick en intensiv debatt med många inlägg i media från olika samfund, bland annat på insäntsidorna i hälsingetidningarna.

Roland Hamlin, ordförande i Missionskyrkan i Hudiksvall, stod bakom en av insändarna tillsammans med en enig församlingsstyrelse (helahälsingland.se 21 april 2015). "Ska vi prata om synder som skiljer människan från Gud, finns det större anledning att fokusera på girighet, frosseri, avund och främlingsfientlighet", skrev de i insändaren.

– Poängen för oss är inte att vara en homovänlig kyrka, utan att vara en människovänlig kyrka. Könet på den som får mitt hjärta att slå volter borde vara en icke-fråga när det gäller mitt förhållande till Gud och andra medmänniskor. Men det blir det ju inte när kristna går ut och säger nedsättande saker i Guds namn, säger Roland Hamlin.

David Berjlund håller med om att homosexualitet borde vara en icke-fråga.

– Jag tänkte aldrig att det skulle vara något problem för Gud att jag är bög.

Mer läsning

Annons