Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan lägger locket på

Den man som i somras gjort sig skyldig till sexuellt ofredande mot en tolvårig flicka jobbar fortfarande kvar inom kyrkan.

Församlingen har diskuterat händelsen, men vill av hänsyn till den berörda inte kommentera ärendet.

Annons

I slutet av december avslöjade tidningen att en kyrkomedarbetare i norra Hälsingland gjort sig skyldig till sexuellt ofredande av minderårig. Nu har kyrkorådet i den berörda församlingen diskuterat hur kyrkan ska hantera ärendet.

Men på grund av det inträffades känsliga natur väljer de att inte diskutera saken offentligt.

– Det kommer att ske en lämplig uppföljning av det här. Men av principiella skäl kan vi inte kommentera enskilda personalärenden.

Händelserna i fråga ska ha utspelat sig den 26 juni, 2009. Enligt polisförhör ska mannen, som kommer från Hälsingland, ha gjort sig skyldig till så kallad "nätgromning" – då han på internet har utgett sig för att vara 13 år och sökt kontakt med småflickor.

En tolvårig flicka berättar i polisförhör att mannen ska ha gjort uttalanden av sexuell karaktär till henne. Tolvåringen uppger att hon träffade mannen på nätet, där han enligt flickan ska ha skrivit att han var ”kåt” och ”sugen på henne".

Mannen fick även tolvåringens telefonnummer och ska enligt polisförhören ha sagt att han skulle ta reda på vart flickan bor och förgripa sig på henne.

– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade, och det är något vi måste se över, säger kyrkoherden.

Samtidigt påpekar han att det som hänt har skett inom den anställdas privata sfär, och därmed inte har något direkt samband med hans yrkesutövning.

– Rent juridiskt är det utagerat. Men jag kan inte berätta vare sig om planer eller åtgärder.

Mannen undvek rättegång genom att acceptera ett strafföreläggande. Straffet blev 40 dagsböter, totalt 3 600 kronor.

Enligt krykan jobbar han fortfarande kvar inom församlingen.

Mer läsning

Annons