Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylig idrottslektion på isen: "Jag fick panik under vattnet"

/

Isdubbarna smattrade i isen utanför värmeverket i Hudiksvall. Läroverkets niondeklassare övade livräddning ur isvak.
– Jag trodde inte att jag skulle komma upp igen, säger Ida Melin efter övningen.

Annons

Det var långt från alla elever som vågade hoppa i isvaken, för att sedan ta sig upp med hjälp av isdubbar. Men runt 15 modiga elever tog chansen att öva livräddning med Norrhälsninge räddningstjänst.

Läs även: De lär sig rädda ditt liv – deltidarna om träningen

Elevernas taktik och upplägg varierade, men många var eniga om en strategi.

– Snabbt i och snabbt upp igen, säger Joel Englund.

Läroverkets elever har under terminen övat på att använda isdubbar, men då har övningarna skett på marken. Det skarpa läget och närmast nollgradiga vattnet skapade en nervös stämning i gruppen. Och det var många som funderade på vad som väntade.

Läs också: Tuffa tester för blivande deltidsbrandmän

En stor samling klasskamrater och några förbipasserande hejade på de isbadande eleverna. Även om övningen underhöll så var inte det huvudsyftet. Att veta hur isarna fungerar är viktigt och inte minst i en kuststad som Hudiksvall.

– Vi har närhet till vatten såväl sommar som vinter. Och just när det gäller nödsituationer, så måste vi öva det i verkliga livet fast under väldigt säkra former, säger Cecilia Skog, idrottslärare på Läroverket.

Dyngsura elever stapplade från isvaken. För vissa av dem blev chocken från det kalla vattnet så stor, att de helt glömde bort att använda isdubbarna.

– Det var kallt och jag fick panik så fort jag kom under vatten. Så jag slog armarna över isen rätt snabbt, men jag drog inte fram isdubbarna. Och jag vet inte varför, det var bara en reflex att försöka ta sig upp så snabbt som möjligt, säger Pontus Berglund.

Efter övningen var idrottslärarna nöjda med eleverna och räddningstjänstens insats och hoppas den här övningen kan bli en årlig tradition.

Läs även: De klipper till i räddnings-VM

Mer läsning