Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna lurades med självscanning

/
  • Systemet med självscanning bygger på att kunden själv läser av varans pris med hjälp av en bärbar scanner.

En kvinna misstänks för stöld efter att vid 19 tillfällen ha handlat på Ica Maxi i Hudiksvall utan att betala för alla varor hon tagit med sig. Kvinnan misstänks också för liknande stölder i Gävle

Annons

Det var personal på Ica Maxi i Hudiksvall som vid ett tidigare tillfälle hade observerat kvinnan och sett att hon tagit med sig mer varor än hon betalat för. Under torsdagen upptäckte de kvinnan i butiken igen och beslutade sig för att kontrollera henne.

Kvinnan hade använt sig av butikens självbetjäning. Ett system som bygger på att kunden själv läser av streckkoden på de varor han eller hon handlar. Priset scannas in, packas ner i en kasse och när kunden lämnar butiken betalar man för de varor som registrerats.

Kontrollen visade att kvinnan hade obetalda varor för cirka 1 000 kronor med sig. Varorna hade scannats in, men sedan hade kvinnan raderat inscanningen, som om hon ångrat sig och lagt tillbaka varan på hyllan igen.

På grund av att självbetjäningen registreras kunde man se att kvinnan besökt butiken vid 19 tillfällen och polisen misstänker att hon använt samma sätt att lura systemet vid 18 av dessa.

- Kvinnan har varit inne i butiken och använt självscanningen vid 19 tillfällen, men det är inte säkert att hon har stulit vid alla tillfällena, säger Icahandlare Peter Berglund.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, hör hemma i Söderhamn och hon misstänks även för liknande stölder i Gävle.

- Det är inte alla gånger som kvinnan har tagit varor för ett sådant värde att det kommer upp i ett stöldbelopp, men samtidigt har det funnit en sådan systematik i detta att det räknas som stöld, säger Leif Berglund vid Hudiksvallspolisen.

Mer läsning

Annons