Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna ljög om våldtäkt

/
  • Efter den 20 augusti, då våldtäktsöverfallet vid scoutstugan i Hudiksvall anmäldes, har invånare upprörts över hur många mörka, igenvuxna, och därmed också otrygga, platser det finns i staden.

Den 19-årige kvinna som i augusti polisanmälde att hon överfallits och våldtagits av en knivbeväpnad man, har erkänt att händelsen var påhittad.

Annons

- Det är skönt att det inte har hänt, men samtidigt är det är jätteallvarligt att hon har anmält något som inte har inträffat. Det här har spridit så mycket oro bland folk, säger Lennart Segerqvist, chef vid Gävleborgspolisens familjeenhet.

Det var på kvällen den 20 augusti som en 19-årig kvinna smsade en vän och berättade att hon kände sig förföljd av en man. Vännen gav sig ut och letade efter flickan. När de möttes berättade 19-åringen att en knivbeväpnad man hade överfallit och våldtagit henne vid gångvägen mellan Västra skolan och Håstahöjden. Hon fick hjälp att göra en polisanmälan.

Polisen såg mycket allvarligt på den påstådda överfallsvåldtäkten och satte in stora resurser i att hitta våldtäktsmannen. Men flickan har nu i förhör berättat att hon hittat på allting.

- Polisen har lagt ner mycket tid på att arbeta med det här, tid som hade kunnat läggas på att utreda andra brott, säger Leif Berglund, kriminalchef vid Hudiksvallspolisen.

Tidigare forskning på anmälda polisanmälda våldtäkter i Sverige, har visat att cirka 1-2 procent av alla våldtäktsanmälningar är falska. Om den siffran stämmer skulle det innebära att cirka 50 våldtäktsanmälningar varje år är falska.

Enligt forskarna Christian Diesen och Eva Diesen är den typiska ”falskanmälan” gjord av en tonårstjej, som säger att hon blivit våldtagen av en eller flera gärningsmän på offentlig plats. Uppgifterna om hur våldtäkten gått till kan dock motbevisas i polisens utredning, det händer också att anmälaren berättar att hon hittat på.

Mer läsning

Annons