Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fortfarande gravid efter abort

Trots att kvinnan gått igenom en svår abort var hon fortfarande gravid. Misstaget upptäcktes när hon akut fördes till sjukhus med magsmärtor.

Annons

Sju veckor efter en abort fick en kvinna från Hudiksvalls kommun åka akut till sjukhuset med svåra magsmärtor. Det visade sig att aborten hade misslyckats och hon var fortfarande gravid. I sin anmälan till Socialstyrelsen beskriver kvinnan upptäckten som en chock. Efter mycket velande beslutade hon att gå igenom ytterligare en abort. "Detta är absolut det värsta jag varit med om, ingen ska behöva lida på detta vis som jag gjort", skriver kvinnan i sin anmälan.

Kvinnan har två barn sedan tidigare och den sista förlossningen var mycket problematisk. Hon hade därför blivit avrådd från att bli gravid igen. Kvinnan genomgick en kirurgisk abort som försvårades av att hon var överviktig. Efter ingreppet gjordes en ultraljudsundersökning, men ingenstans journalerna finns noterat om fostret verkligen var borta.

Socialstyrelsen konstaterar i sin bedömning att rutinerna för kirurgisk abort på kvinnokliniken i Hudiksvall varit otydliga. Kliniken slogs samman med kvinnokliniken i Gävle under 2008 och rutinerna har inte samordnats. En specialistläkare har nu fått i uppdrag att sätta upp gemensamma rutiner med mer fokus på kontrollen efter en abort.

Mer läsning

Annons