Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurdiska föreningen röstade i Irakvalet

/
  • Ett 50-tal kurder från Hudiksvall åkte tidigt på söndag morgon till Stockholm för att delta i det irakiska parlamentsvalet. Kurdiska föreningen hade arrangerat resan.

Kurdiska föreningen i Hudiksvall åkte tidigt på söndag morgon till Stockholm för att rösta i det irakiska parlamentsvalet.

Annons

Det är det andra parlamentsvalet sedan Saddam Husseins fall 2003. Men valupptakten i Irak överskuggades av flera attacker mot vallokaler. Och säkerheten i Irak är ett av de tyngsta argumenten för kurderna i Hudiksvall för att rösta i valet. Säkerheten och korruptionen.

– Vi som har bott i Europa i flera år, vi vet hur en demokrati fungerar. Och vi hoppas att de kandidater som får folkets förtroende kan bidra till en förändring, säger Nabaz Avsarki i föreningens styrelse. Men Irak hade inte en fungerande konstitution under flera decennier, så det här är en process som tar tid.

Totalt väntas 40 000 irakier rösta i Sverige, även irakier som bor i Norge och Finland måste åka till Sverige för att delta i valet eftersom deras länder inte har någon irakisk ambassad.

Nabaz Avsarki menar att man inte kan förvänta sig att situationen i landet förändras om man inte tar sitt ansvar och röstar. Han tillägger att man redan ser en förändring till det bättre i Kurdistan i norra Irak.

– Utländska företag har börjat investera, vägar och sjukhus byggs och nyligen har Sverige öppnat ett konsulat i Erbil.

Mer läsning

Annons