Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurder manifesterade

/
  • Jonas Holm (M), kommunalråd i Hudiksvall, var den ende politiker från Hudiksvalls kommun som gick ut och träffade representanter från Kurdiska kulturföreningen i Hudiksvall.

Ett 50-tal kurder från bland andra Kurdiska kulturföreningen i Hudiksvall, samlades för en manifestation utanför kommunhuset på måndagen.

Annons

På måndagen arrangerade kurdiska kulturföreningen i Hudiksvall en manifestation utanför kommunhuset. Ett 50-tal kurder från bland andra Kurdiska kulturföreningen i Hudiksvall deltog. Bakgrunden är att totalt 10 000 kurdiska politiska fångar i turkiska fängelser hungerstrejkar för mänskliga rättigheter, många av dem sedan drygt 60 dagar tillbaka. De kräver att få använda sitt modersmål, kurdiska, i offentliga sammanhang och att isoleringen av Abdullah Öcalan, som har suttit isolerad sedan förra sommaren, hävs. De vill sätta press på EU och den turkiska regeringen och kräver ett erkännande av kurdiska språket i landets utbildnings- och rättsväsende. De vill också att isoleringen hävs för Abdullah Öcalan, det kurdiska folkets ledare, som suttit fängslad i 14 år och i isoleringscell sedan förra sommaren.

– Vi vill väcka uppmärksamhet bland svenska politiska partier, säger Gin Akgul Hajo, styrelseledamot i Mesopotania kulturförening i Gävle och ledamot i kommunfullmäktige för vänsterpartiet i Gävle.

Jonas Holm (M), kommunalråd i Hudiksvall, var den ende politiker från Hudiksvalls kommun som gick ut och träffade representanter från Kurdiska kulturföreningen.

– Jag tycker att kurdiska kulturföreningen gör en fin insats som ställer upp för sina landsmän, säger Jonas Holm.

Mer läsning

Annons