Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapen finns i Hudik

Den hälsingeföretagare som behöver rekrytera högutbildad personal, den gör bäst att spana in en hudikkvinna. I Hudiksvall finns nämligen flest högutbildade, och av är kvinnorna överlägset flest.

Annons

Var femte kvinna i Hudiksvall mellan 25-64 år har läst minst tre år på högskola, och det är överlägset mer än vad övriga hälsingar kommer upp i, det visar ny statistik från statistiska centralbyrån, SCB. Däremot är det en bit kvar till riksgenomsnittet för högskoleutbildning, som är 22 procent. Även männen i Hudiksvall är relativt sett välutbildade i jämförelse med andra hälsingemän, elva procent av männen har studerat minst tre år på högskola.

Det kan jämföras med klassens jumboplacering som delas av männen i Nordanstig, Ljusdal och Ovanåker. Endast sex procent av männen där har läst på högskola i minst tre år.

Kvinnorna i Nordanstig har däremot följt med i skolböckerna, enligt statistiken. Här har 15 procent av kvinnorna en längre högskoleutbildning, vilket är en bra siffra för Hälsingland. Bara Bollnäskvinnorna ligger före i jakten på topplaceringen som kvinnorna i Hudiksvall rott hem. I Bollnäs har 17 procent av kvinnorna en längre högskoleutbildning.

SCB:s statistik visar att utbildningsnivån är lägre i flertalet kommuner utanför storstadsområdena. Med några få undantag har de mindre kommunerna större andel lågutbildade. Däremot går det att se att i de flesta län är de högutbildade betydligt fler i residensstaden jämfört med övriga kommuner i länet.

Residensstaden Gävle är inget undantag. Nästan var fjärde kvinna där har läst tre år på högskola, 24 procent. Men som tvåa på utbildningstoppen i Gävleborgs län finns kvinnorna från Hudiksvall.

Mer läsning

Annons