Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kundkorgarna kunde tvättas oftare

/
  • – Det är vatten och ibland lite rengöringsmedel som gäller, säger Tommy Vesterlund från Nordisk kundvagnsservice som rengör kundkorgar och vagnar hos Coop Extra efter blommarknaden som nyligen ägt rum.

Kundkorgarna tvättas och trasiga byts ut.

Att det kan göras oftare håller butikscheferna med om.

– Vi kommer att ändra våra rutiner om det finns belägg för den här undersökningen, säger butikschef Stellan Lundh.

Annons

Kundkorgarna hos ICA Maxi, Coop Extra och Hemköp i Hudiksvall rengörs olika ofta.

– Senast för två veckor sedan gjorde vi ren våra kundkorgar. Vi rengör dem fyra gånger per år och de diskas i rätt temperatur i en maskin. Det skulle kunna bli tätare beroende på om de ser smutsiga ut. Personalen ser vad som är rimligt och plockar dagligen bort skräp och annat., säger Peter Berglund, butikschef på Ica Maxi.

På Hemköp i Hudiksvall säger butikschef Eje Frisk säger att de diskar sina korgar i maskin minst en gång i månaden och att de byter ut alla trasiga varukorgar kontinuerligt.

Eje Frisk är inte främmande att öka tempot ytterligare.

– Skulle det visa sig att kundkorgarna bör tvättas oftare så ställer vi naturligtvis upp på det. Det handlar ju om matsäkerhet, säger han.

Stellan Lundh, butikschef på Coop Extra säger att eftersom butiken bjuder barnen på frukt så finns ett extra behov av att hålla koll på korgarna. Men han kan inte exakt säga hur ofta de rengörs.

– Det kan röra sig om varannan månad kanske och då gör vi det i maskin. Men det beror alldeles på hur behovet ser ut, säger han

Ulrica Brorén, livsmedelsinspektör på Miljökontoret, säger att det är viktigt att handlarna har regelbundna rutiner så att rengöringen av kundkorgarna inte glöms bort. Hon påpekar också att varje handlare själv får ansvara för hur rutinerna sköts och skulle det visa sig att det skulle få konsekvenser så får de ändra sig.

Miljökontoret frågar alltid hur mataffärerna gör rent sina kundkorgar och brödlådor vid sina besök, men för närvarande prioriterar de inte något test av kundkorgar hos mataffärerna i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons