Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturvård oroar i naturreservat

/
  • Här snickrar Jörgen Bengtson (C) och Mikael Löthstam (S) ihop en kompromiss kring bildandet av naturreservat vid Nianåns utlopp för att skydda Sofieholms kraftstation.

Det finns en oro för att kulturbyggnader förfars när Hudiksvalls kommun bildar naturreservat i Nianåns utlopp. Men kompromissviljan visade sig i fullmäktige när de sammanträdde på måndagen.

Annons

Naturvårdsverket och EU tycker att det är en bra idé att bilda ett kommunalt naturreservat kring Nianåns utlopp i Fegärde och Öränge, Njutånger.

Läs mer: Nianån kan bli ett nytt reservat.

För 16 miljoner kronor köper flera aktörer Sofieholms kraftstation och när kraftstationen rivs ut så kan de ge ända upp till 90 kilometer fria vandringsvägar för fisk förklarar kommunalrådet Majvor Westberg Jönsson (S).

– Det finns rykten i svang om att Sofieholms kraftstation ska rivas i anslutning till att naturreservatet bildas. Byggnaden är ju ett kulturminne, säger Jörgen Bengtson (C).

Han krävde därför att det ska bildas ett natur- och kulturreservat för att försäkra sig om att industrimiljön bevaras. Han ville därför yrka på återremiss.

Rivning har aldrig diskuterats förklarar kommunalrådet Mikael Löthstam (S) som ville se ett beslut i fullmäktige denna måndagskväll. Men i stället för att driva ärendet till votering valde Socialdemokraterna att kompromissa.

Det blev därför ett tillägg till fullmäktiges beslut som innebär att det ska undersökas om det samtidigt går att inkludera ett kulturreservat när naturreservatet bildas.

Läs en repris av vår direktrapportering från fullmäktige här.

Mer läsning

Annons