Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur bort från skola

/
  • Demokratiutvecklaren Hans Gyllow, till vänster, har bistått arbetsgruppen. Göte Bohman (MP), Siw Karlsson (S) och Håkan Rönström (M) ingår i gruppen, tillsammans med ytterligare fyra politiker.

Lärande- kulturnämnden kan komma att bli en renodlad lärandenämnd. Enligt ett förslag kan all kulturverksamhet och ansvaret för de strategiska kulturfrågorna lyftas ur nämnden.

Annons

Verksamheten vid Centrum för utveckling och lärande, CUL, och hela kommunens kulturverksamhet kan komma att flyttas från lärande- och kulturnämnden. Inte heller de strategiska kulturfrågorna ska vara nämndens ansvar, enligt ett förändringsförslag till den nya politiska organisation som ska sjösättas inför nästkommande mandatperiod.

Bland annat har tre alternativ för lärande- och kulturnämndens organisation arbetats fram av en arbetsgrupp.

• Det första alternativet innebär att de strategiska kulturfrågorna flyttas över till kommunstyrelsen, KS. I övrigt ska ansvarsområdena vara som i dagsläget.

• Det andra alternativet innebär att strategiska kulturfrågor och även verksamheten vid CUL flyttas till KS. Detta eftersom det finns flera områden i verksamheten som berör utvecklingsfrågor, såsom högskole- och vuxenutbildning.

• Det tredje alternativet innebär att kulturfrågorna, CUL:s verksamhet och även all kulturverksamhet i kommunen överförs till KS. På så sätt skulle kulturskola, bibliotek och allmänkultur falla under KS:s ansvar. Kvar finns då en renodlad lärandenämnd, resonerar arbetsgruppen, en nämnd som bättre kan lägga fokus på de utmaningar som skolan i Hudiksvalls kommun står inför, bland annat vad gäller att möta ett minskat elevantal och att öka andelen elever med godkända betyg.

Remisstiden pågår under perioden februari–april. Beslut fattas i kommunfullmäktige tidigast i juni.

Mer läsning

Annons