Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryssningsfartyg vid kaj

/
  • Gatuchefen Roland Olsson kan nu konstatera att sommarens kryssningsfartyg, franska Le Diamant kan lägga till vid kaj i Hudiksvall.

Tisdagen den 15 juni, vid 8-tiden på morgonen kommer med största sannolikhet franska kryssningsfartyget Le Diamant att lägga till vid stenkajen, intill tullhuset i Hudiksvall.

Annons

Det blir i så fall första gången som ett kryssningsfartyg lägger till i hamnen på detta sätt. De övriga kryssningsbesöken har skett med fartyg som varit för stora att ta sig in till kaj i centrala Hudiksvall.

– Det här är naturligtvis roligt för Hudiksvallsborna, säger gatuchefen Roland Olsson, som också är kommunens tekniske ansvarige för kryssningsbesöken. Dock är det ett slutligt möte med alla inblandade som ska avgöra det hela.

Att Le Diamant nu troligen lägger till vid kajen har sin förklaring i att Hübinettes dykservice i Hudiksvall under ett par dagar mätt djupet i den inre hamnen och konstaterat att det ligger inom ramen för detta fartyg.

– Nästan över hela den inre hamnen ligger djupet på sex meter och Le Diamant har ett djupgående på 4 och 80, säger Roland Olsson. Men vi kunde inte fatta beslutet själva, utan det är lotsen Eero Honkasalo som sedan han tagit del av mätningarna nu gett klartecken, såvida det inte blir allt för hård sydlig vind just den här dagen.

Le Diamant är 125 meter lång och har runt 200 passagerare ombord som under dagen får förmånen att gästa Hudiksvall. Fartyget kommer till Hudiksvall från Sundsvall och nästa hamn blir Mariehamn på Åland med avgång vid 17-tiden samma dag från Hudiksvall.

Mer läsning

Annons