Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krutskyttar siktar på guld

/
  • Hemrik Sjöholm tar sikte på lerduvan.
  • Pelle Eliasson ställde upp i Husqvarnaklassen i SM-tävlingen i svartkrutskytte.
  • Lena Svensson stickar och trivs i det vackra vädret. Utan hörselkåpor är ljudet öronbedövande.
  • Det nya svarta? Med svart krut i bössan siktar Per Zachrison in sig och får träff på en lerduva. Krutröken doftar stekt fläsk och knallpulver.

Det smäller rejält när SM-tävlingarna i svartkrutsskytte går av stapeln i Forsa. Hundratalet deltagare slåss om guldet under helgen, och några av dem gör upp i nordiska mästerskapen nästa helg.

Annons

– Du slog mig? frågar Per Zachrison konkurrenten Göran Svensson medan krutröken lägger sig på skjutbanan.

Tävlingarna samlar förväntansfulla sportskyttar från hela landet. Flera har också ett genuint samlarintresse. Per Zachrison från Staffanstorp tar upp sin Husqvarna hagelbössa från 1875.

– Ingen vill ha en sådan här bössa längre, så den här tävlingsklassen startades för att kunna bevara de gevär som finns kvar.

För många går historieintresse och svartkrutsskytte hand i hand och ibland hjälps de åt att hitta sällsynta gevär på marknaden. Svartkrut uppfanns troligen i Kina på 800-talet och användes i europeiska vapen fram till början av 1900-talet. Sedan ersattes det av det mindre fuktkänsliga röksvaga krutet.

Lite längre bort står ordföranden i Forsa Pistolklubb, Jim Eriksson. Han har förhoppningar på mästerskapsveckan i svartkrutsskytte som inleds med lerduveskytte.

– Jag hoppas att det blir bra sportsliga förutsättningar för deltagarna. Och så får det gärna vara fint väder, säger Jim Eriksson och kisar mot solen.

Det ett 15-tal hälsingar som ställer upp, de flesta från Forsa Pistolklubb. Fredagens lerduveskytte med hagelbössa följs under helgen av SM-tävlingar med pistol, revolver och gevär och avslutas med nordiska mästerskapen nästa helg. Forsa Pistolklubb har arrangerat svenska och nordiska mästerskap flera gånger tidigare och under mästerskapsveckan kommer det även finnas loppis och korvgrillning.

Mer läsning

Annons