Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vart tar ditt fett vägen egentligen?

/

Nej, vi skiter inte ut fettet och vi svettas inte ut det, inser jag när jag med intresse läser om hur fett lämnar kroppen.

Annons

Johan Renström är en bloggare och löpare som gillar att djupdyka i vad som händer i kroppen. Jag har fastnat för hans förklaring till det som kanske är det mest missuppfattade faktumet i vår kroppsfixerade värld: hur fett lämnar kroppen.

Till sin hjälp tar han Albert Einstein, som skapade formeln E = mc2. Den lagen betyder att energi och massa egentligen är två sidor av samma sak. Det innebär att massan är konstant och för att minska massan måste atomerna byta plats. I det här fallet innebär det att fettet, massan, ska lämna kroppen.

Johan Renström räknar upp fyra möjligheter för fett att lämna kroppen: genom att man tappar hud och hår, genom att man går på toaletten, genom att man svettas eller genom att man andas.

Hud och hår ersätts naturligt genom kroppens processer och det mesta som går i toaletten är osmältbart material. Svett innehåller inte heller fett. Om man tänker efter skulle det bli väldigt kladdigt och äckligt på gymmen då.

Inte heller utandningsluften innehåller fett, men det är ändå indirekt den vägen fettet går, menar Johan Renström. Det sker genom en omvandling på atomnivå. Fett består av en bunt atomer som i sin tur bildar molekyler, till exempel fettsyror och glycerol.

Dessa atombuntar styckas upp i cellernas fantastiska mitokondrier. Mitokondriernas uppgift är att tillverka ett ämne som heter adenosintrifosfat (ATP), en molekyl som sedan används som energikälla på cellnivå och som gör att vi faktiskt orkar tänka och röra oss.

I förloppet bildas koldioxid och vatten, som tas upp via blodet och som vi andas ut.

Med den logiken går det att räkna ut hur mycket massa som lämnar kroppen genom utandningsluften. En människa andas 17 000 gånger per dygn. I en veckas utandning finns motsvarande 5,6 kilo kol som ingår i fett, kolhydrater och proteiner. Förlusten ersätter vi genom mat och dryck.

Till mångas förtret, men till gagn för mänsklighetens överlevnad, är kroppen fantastiskt duktig på att hushålla med sitt fett.

För att, till exempel, minska sex kilo fett på en vecka måste man göra av med en energi som motsvarar att åka ett vasalopp varje dag.

Ändå är konditionsträning det mest effektiva sättet att höja fettförbränningen. Detta tack vare att pulsen höjs, vilket ger en ökad andningsfrekvens.

Oavsett om man vill bli av med fett eller inte så tror jag att det är bra att förstå en del av grunderna i hur kroppen fungerar. Det gör att man förstår varför en del dumma viktminskningsmetoder inte är annat än just dumma.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons