Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sov gott – med sängen full av hundar

/

Det är många som har svårt att sova. Jag tillhör inte dem. Och nu vet jag varför. För ett par veckor sedan kom en rapport från USA som visade att de som sover med sina husdjur sover bättre.

Annons

Det är alltså för att sängen är full av hundar och katter som jag sover som en lusegris.

Rekordet är fyra hundar och två katter. Plus två människor. Då fanns det inte så mycket extra utrymme, det ska erkännas. Speciellt eftersom två av hundarna är av större modell. Det krävs lite jobb med logistiken för att alla ska få plats, och en av de mindre hundarna är inte helt nöjd över att bli störd av de större hundarna, men efter lite morrande brukar lugnet lägra sig.

Sen tar det inte så länge innan den största hunden tycker att det blir för varmt, så då går han och lägger sig i soffan i hallen. Och nu har även hans lillebror, till min stora sorg, börjat söka sig ut i soffan, han också. Han är ju fyra månader. Det börjar väl bli pinsamt att sova med matte och husse. Och jag har ju fortfarande två hundar och ett par kattor, så jag sover rätt bra ändå. Även om jag är lite orolig för att valpen ska tugga i sig bordet som är i precis lagom tugghöjd då han ligger i soffan.

I övrigt så blir det en något nedtonad pyntning den här julen i familjen, och det har med de där två stora hundarna att göra. Den äldre av de två verkar ha någon form aversion mot tomtar.

Det började redan för ett par månader sedan då han gick in i ett förråd, letade upp en prydnadstomte som han tog ut på gården och började tugga på. Han hann ta av tomten ena skon och tugga sönder hans käpp innan jag stoppade honom.

Häromdagen hade han plockat ner en tomte från en byrå, och hunnit börjat klä av honom innan maken räddade tomtestackaren.

Förra veckan hittade jag en ljuslykta i form av en snögubbe på ben, amputerad i soffan. Ena benet satt fast i snögubbens sko, och det andra benet hittade jag kvällen därpå under soffan. I det fallet är jag ganska säker på att det är den lilla valpen som är skyldig. Men nu är snögubben så gott som ny, förutom att näsan är borta och kvasten något tuggad på.

Så för alla tuggvänliga tomtars säkerhet får de tillbringa julen antingen nedpackade, alternativt väldigt högt upp.

En annan sak som är lite besvärligt med nyfikna och busiga valpar så här inför jul är allt godis. Ingenting får stå framme. Såvida det inte är i förseglade burkar. Men det krävs skruvlock. Allt annat går att öppna. De har redan hunnit tugga på tre chokladaskar. Men det är inte chokladen de är ute efter, utan själva förstörandet av kartongerna. Men på så vis blir chokladen också förstörd. För vem vill äta halvtuggade chokladpraliner med hunddrägel på? Inte jag i varje fall.

God jul på er alla. Med eller utan galna husdjur.

Mer läsning

Annons