Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar slarvar med ölkvitton

I och med den nya kassaregisterlagen kommer krogarnas kvittohantering att kontrolleras hårdare.

- Det är lika självklart att man ska få kvitto på krogen som i mataffären, säger Ulrika Åhrman på Skatteverket i Gävleborg.

Annons

Den 1 januari i år trädde lagen om kassaregister i kraft. Lagen innebär i korthet att den som säljer varor eller tjänster måste ha ett certifierat kassaregister. Det nya registret är tänkt att hindra oseriösa företagare från att stoppa pengar i egen ficka. Just krogbranschen hör till de värst drabbade när det gäller problem med svarta pengar.

- På ställen med mycket kontant betalning, så som krogar och restauranger, är det extra vanligt. Har man massa lösa pengar i kassan kanske det känns lockande att stoppa en tusenlapp i fickan, säger Ulrika Åhrman.

I Hudiksvall kontrolleras inte krogarnas kvittohantering av kommunens handläggare längre sedan ändringen av lagen.

- Vi var noga med att kolla kvitton förut, men ser vi något misstänkt nu lämnar över uppgifterna till skattemyndigheten, säger Marika Almström som är alkoholhandläggare i Hudiksvall.

HT besökte sex av stadens krogar för att undersöka hur bra dessa är på att ge sina kunder kvitton. Testet var enkelt utformat: Vi köpte öl på varje ställe, betalade kontant och kontrollerade huruvida vi fick ett kvitto tillbaka eller inte. Det visade sig att bara två av dem följer reglerna.

Läs mer om testresultatet i papperstidningen.

Mer läsning

Annons