Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot svar till JO

Socialsekreteraren är inte arbetsledare, och har därmed inte större skyldighet att lojalt stödja beslut som tagits av socialtjänstens ledning.

Den person som anmält socialtjänsten i Hudiksvall till Justitieombudsmannen underkänner kommunens yttrande.

Annons

Den socialsekreterare som uppmanades att sluta vara kritisk mot arbetsledningen är socialsekreterare och inget annat. Det anför den person i hennes närhet som har gjort en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som kommentar till kommunens yttrande.

Det var i januari som socialsekreteraren fick veta att hon uppträtt illojalt mot sin arbetsgivare, och att hon kunde bli uppsagd om hon fortsatte att missköta sig. Anmälan till JO gjordes i början av maj, och kommunen skickade in sitt yttrande i slutet av samma månad.

I det försvarar social- och fritidsförvaltningens chef, Ulrika Wenn, den chef som gett socialsekreteraren ett skriftligt klarläggande. I yttrandet skrev Wenn att socialsekreteraren är arbetsledare för åtta timanställda.

Men det är fel, skriver anmälaren i sin kommentar. Socialsekreteraren har endast en samordnande funktion, och har inte större skyldigheter än andra att vara lojal.

Anmälaren ifrågasätter också att Wenn hänvisat till lojalitetsplikt i socialsekreterarens anställningsavtal. Varken det eller gällande kollektivavtal innehåller några skrivningar om lojalitet, skriver anmälaren, och vidhåller att chefen kränkt socialsekreterarens yttrandefrihet.

Mer läsning

Annons