Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot rekrytering inom skolan

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet kritiserar förskolechefer i Hudiksvalls kommun för att inte följa samverkansavtalet.

Annons

Chefer på förskolor i Hudiksvalls kommun har inte följt samverkansavtalet, menar fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet. Samverkansavtalet är ett styrdokument som tecknats mellan arbetsgivare, kommun och samtliga fackförbund.

– Man förhandlar om exempelvis organisation och rekrytering, och diskuterar dessa i samverkansgrupper, säger Yvonne Fagerlund från Lärarförbundet.

– Men nu har arbetsgivarna inte följt detta avtal.

Det är främst i rekryteringsfrågor som fackförbunden anser att samverkansavtalet brutits. I en skrivelse riktar Kommunal och Lärarförbundet kritik mot vissa förskolechefer och hur dessa ”inte samverkar kring rekrytering av personal”.

– Vid rekrytering av personal ska vi tillsammans titta på de berörda, så att vi inom facket kan säga vilka vi tycker är intressanta och bör kallas till arbetsintervju. Arbetsgivaren gör samma sak och sedan blir vi även inbjudna och sitter med under arbetsintervjuerna, säger Yvonne Fagerlund.

Denna procedur har dock inte följts och nu anser fackförbunden sig tvungna att göra något

– Nu har vissa chefer själva bestämt vilka som ska kallas och inte bjudit in till arbetsintervjuerna. När vi påtalade detta blev vi inbjudna, men vi ska inte behöva göra det, säger Yvonne Fagerlund.

Inom förskoleverksamheten arbetar såväl barnskötare, vilka går under Kommunal, som förskollärare. På så vis berörs båda fackförbunden av förskolechefernas övertramp.

– Skrivelsen har skickats till verksamhetschefen. Nu får vi se vad som händer. Samverkansavtalet har fungerat förut, och kan göra det igen. Vi vill markera att de gjorde fel, så att det inte händer fler gånger, säger Yvonne Fagerlund.

Annika Gabrielsson, verksamhetschef för förskolor i kommunen, är förvånad över kritiken.

– Jag måste titta på det här och se vad som har hänt. Jag blir lite förvånad om det verkligen är på det viset att folk är missnöjda. Samverkansavtalet har fungerat jättebra tidigare, säger Annika Gabrielsson.

Hon tror inte att det ska vara några problem att hitta en lösning på problemet.

– Vi ska lyfta frågan i förvaltningssamverkansgruppen i augusti, och se om några åtgärder måste vidtas eller om det är någon form av missförstånd. Men jag tror att vi kommer att hitta en lösning för ett bättre samarbete med båda fackförbunden, säger Annika Gabrielsson.

Mer läsning

Annons