Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot anti-mobbningsprogram

De vanligaste svenska anti-mobbningsprogrammen får kritik av fyra svenska forskare i en rapport från Skolverket.

Annons

Kritiken mot programmen handlar om att de generellt sett har programmen svag vetenskaplig grund, olika syften, och passar inte att appliceras överallt.

Farstametoden, Friends, Olweusprogrammet, Komet, Lions Quest, StegVis, Skolmedling, SET – Social och emotionell träning är de programmen som undersökts. Gun-Marie Frånberg, universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet är en av forskarna bakom rapporten.

– Många av dessa program söker problemen hos barnen, inte hos skolan, vilket inte är ett bra synsätt. Skolorna bör fundera på hur det ser ut hos dem i stället för att följa något som är i konstruerat i USA på 80-talet. Gräv där du står, den bästa förutsättningen för att lyckas! säger hon.

Enligt Elisabeth Bäckström, grundskolechef i Hudiksvalls kommun, arbetar skolorna i kommunen aktivt och engagerat för att bekämpa mobbningen, men de flesta går inte efter något av de färdiga anti-mobbningsprogrammen.

- Jag tror inte att det finns någon säker metod som gäller i alla lägen. Skolorna här plockar ut godbitar från olika program och gör sin egen variant, säger hon.

Mer läsning

Annons