Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristider för Folkets hus

/

Den ekonomiska krisen har nått Folkets hus. Danserna har fått 5 000 färre gäster, samtidigt som få vill boka konferenser och utbildningar. Fyra personer har varslats om uppsägning

Annons

– Lågkonjunkturen har drabbat oss också, så nu måste vi tyvärr hitta lösningar, säger Leif Norberg, chef på Folkets hus i Hudiksvall.

Det är bestämt att fyra personer ska varslas. Folkets hus har 13 heltidsanställda och några deltidare, samt extrapersonal som hoppar in från vecka till vecka. Varslet rör fast personal.

Både företagen och kommunen Hudiksvall har snabbt dragit in på både utbildningsdagar och konferenser, och resultatet syns tydligt i bokningskalendern Hos Folkets hus.

– Det är den sparivern som kom helt tvärt, generellt drar företagen in på alla utbildningar och konferenser, säger Leif Norberg

Tecknen syntes redan runt jul. Företagens intresse för julshowerna krympte, det var en minskning med tusen personer som bokade in sig.

Problemen syns också på mässbokningarna.

– Det är betydligt mindre mässor, de ringer och säger att det är ingen idé att vi kommer, företagen har ändå köpstopp. Det är en spiral, som inte går att styra, säger Leif Nordberg.

Men finanskrisens verkningar är bara en del av förklaringen till Folkets Hus ekonomiska kris. Danskvällarna är den andra delen.

– Vårt rockkoncept har lockat fler och fler, men det har inte uppvägt förlusten på danserna, vilket har lett till en likviditetsbrist, säger Leif Nordberg.

Danskvällarna har lockat mindre folk under flera år, men under 2008 blev det ett tvärt ras. Tappet i dansbesökare är så många som 5 000 personer. Det innebär förluster på 700 000 till 800 000 kronor för Folkets hus, säger Leif Norberg.

– Vi blev helt tagna på sängen.

I framtiden kommer Folkets hus i Hudiksvall satsa mer på moderna dansband på färre kvällar.

– Dansbandkampen gick jättebra, fortfarande så drar de stora banden, så det kommer bli mer av Blender, Zlips och såna band.

Mer läsning

Annons