Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för yrkesfiske fisk och sportfiske

/

Sikbeståndet har kraschat, strömmingarna är små och yrkesfiskarna blir allt färre i södra Bottenhavet. Nu bildas ett gemensamt fiskeområde för att rädda fisken och fisket.

Annons

Fiskeriverket har fastställt Fiskeområde Södra Bottenhavet som ett prioriterat område för hållbar utveckling. Tio områden i Sverige har fått denna status. Fiskeområde Södra Bottenhavet omfattar kommunerna Tierp, Älvkarleby, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstigs kommuner. 5,5 miljoner kronor fördelas till området från Fiskeriverket. Pengarna kommer från Europeiska Fiskerifonden och ska uppväxlas med lika mycket nationella medel.

Johan Andreasson, Hudiksvall, Per Norberg, Nordanstig och Janne Lundstedt Söderhamn är tre av medlemmarna i styrelsen för föreningen som bildats för Fiskeområde Södra Bottenhavet. Styrelsen ska ta emot idéer från kommunerna hur fiskesituationen ska bli bättre och därefter behandlas förslagen av länsstyrelsen för utbetalning ur fonden.

– Vi vill stärka fiskebestånden, stärka de lokala yrkesfisket och förbättra sportfisket, säger Johan Andreasson. Sikbeståndet har kraschat och strömmingen är liten i storleken. Med gemensamma insatser för hela kuststräckan blir det bättre förutsättningar.

Christer Örn på länsstyrelsens fiskenhet anser också att det är viktigt att undersöka varför fiskbeståndet gått tillbaka i Bottenhavet.

– Hur går fisket till egentligen?, säger Christer Örn. Vi har foderfiske utanför kusten där båtarna har dispens för att använda mycket finmaskiga nät. Ingen undersöker vad som egentligen tas upp i trålarna. Troligen följer det med små torskar tillsammans med den unga och småväxta strömmingen.

Mer läsning

Annons