Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver svar om Brickagruvan

Länsstyrelsen kräver att Svenska Vanadin AB ger besked på en lång rad punkter när det gäller planerna på vanadinbrytning.

Annons

Det är i ett nio sidor långt yttrande till Miljödomstolen som Länsstyrelsen Gävleborg kräver besked. Bland annat ifrågasätter myndigheten om de planerade avfallsanläggningarna vid Brickagruvan är förenliga med kommunens avfallsplan.

Totalt är det 45 punkter som länsstyrelsen vill ha komplettering på. De stora huvuddragen gäller villkorsutformningen, buller och transporter, avfallshanteringen, vattenverksamheten, utsläppen, naturvärdena och landskapsbilden.

En punkt gäller att det i ansökan saknas villkor för vattenverksamheten. Där vill länsstyrelsen bland annat veta hur mycket ytvatten som ska tas från Sumåsbäcken och Långmyrsjön. Man vill också veta om det ska anläggas någon fiskpassage, hur kontrollen av vattenmiljön under byggtiden och driften ska ske och hur det blir med kontroll och besiktning av damanläggningarna.

Man efterlyser också en redovisning av flödessituationen i Bricka- och Sumåsbäcken, som helt saknas i miljökonsekvensbeskrivningen.

Mer läsning

Annons