Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver en översyn av Röda Korset

Det har stormat rejält kring Röda Korset det senaste året.
Nu kräver Delsbos lokala krets att hela organisationen granskas av en opartisk grupp.
– Den här publiciteten har inte varit lyckosam, säger Sigge Dahlkvist, ordförande i Dellenkretsen.

Annons

Förskingring i miljonbelopp och höga arvoden till styrelsemedlemmar har lett till negativ uppmärksamhet för svenska Röda Korset. Skandalerna har också fått Dellenkretsen att reagera starkt. Nu kräver man en översyn av hela Röda Korsets organisation – utförd av en utomstående och opartisk grupp.

– Det här är en ideell organisation rakt igenom och därför måste en opartisk grupp se över vad som hänt. Centrala ledningen har bett alla kretsar att tycka till och jag hoppas att alla anammar det, för jag tror många känner som vi i den här frågan, säger Sigge Dahlkvist.

Kretsen i Delsbo har även känt av ett ställningstagande och ifrågasättande från allmänheten.

– När jag stod med bössan och samlade in för Haiti fick jag ganska mycket obehag. Man tyckte att Röda Korset haft negativ uppmärksamhet och ansåg att det var frustrerande. Folk var arga på förskingringen.

Själv reagerade han med ilska när nyheten om förskingringen kablades ut av medierna. Sigge Dahlkvist bekräftar också att känslorna har svallat inom det egna ledet, framför allt när det kommer till Bengt Westerbergs arvode, som ligger på närmare 70 000 kronor i månaden.

– Inte heller det har blivit populärt, jag tror alla har reagerat på det. Både inom de egna leden och allmänheten. Vi får absolut inte ta betalt för den tid vi lägger ner, det är helt på ideell bas. Då kan man förstå att det kom lite överraskande för många att ordföranden för svenska Röda Korset har ett sådant arvode.

Mer läsning

Annons