Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftkällan inspirerar Socialförsäkringsministern

/
  • Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tillsammans med några som arbetar på kooperativet Kraftkällan i Hudiksvall, Lena Wik, Anneli Silén, Christina Andersson, Antonia Alveljung, Susanne Jonsson och Fia Fernlund.
  • Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson

Antalet sjukskrivna har minskat med 35 procent i Hudiksvall på tre år. Kraftkällans sociala kooperativ är en förebild för rehabiliteringen av långtidssjukskrivna.

Annons

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M), besökte det kooperativa sociala företaget Kraftkällan i Hudiksvall på onsdagen.

– Jag åker runt för att titta på goda exempel i Sverige. Ett sådant bra exempel är Kraftkällan. Jag är intresserad av vad man kan göra för att komma tillbaka till en anställning efter en lång sjukskrivning, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Kraftkällan har i dag 18 anställda och startade som ett "våffel-loppis" 2005. I dag har företaget 18 anställda.

– Det här företaget har vi makt över själva, säger Lena Wik, som är en av initiativtagarna till Kraftkällan. Här får man inte ett arbete. Här får man skapa sig ett arbete. Vi vill hellre vara här på Kraftkällan och ha ett arbete än sitta hemma och vara sjukskrivna.

– Långa sjukskrivningar bryter ner självkänslan, säger Cristina Husmark Pehrsson. Det som börjar som ett ryggproblem kan bli en depression. Vi är sociala varelser och behöver vara i ett sammanhang. Sjukskrivningen måste bli mer flexibel. Ibland mår man bättre och ibland sämre. Man måste titta på dagsformen, och inte vara så statisk att man måste jobba 50 procent eller 25 procent.

Mer läsning

Annons