Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt exportras för länet i fjol

Exportindustrin i Gävleborgs län drabbades hårdare än genomsnittet av finanskrisen. Nu pekar dock alla kurvor uppåt.

Annons

Under 2009 sålde länets företag varor för 28,8 miljarder kronor till andra länder, enligt SCB-siffror som utrikesdepartementet har presenterat. Det innebär ett ras med 19 procent jämfört med 2008, vilket var något mer än för landet som helhet. I hela Sverige föll varuexporten med 17 procent jämfört med 2008.

Varuimporten föll ungefär lika mycket - 16 procent i länet och 18 procent i riket - vilket innebär att det stora överskottet i Sveriges handelsbalans bestod.

I dag ser läget för exportindustrin helt annorlunda ut.

– Vi säljer allt vi kan producera, berättar Arvid Sundblad som är försäljnings- och marknadschef på Iggesund Paperboard.

Företag som lägger en ny order på kartonger från Iggesund får finna sig i att vänta 12-17 veckor på leverans, beroende på om det rör sig om prioriterade eller oprioriterade kunder.

Nästan hela Iggesunds produktion, 95 procent, går på export, framför allt till andra europeiska länder.

Det finns ännu inga siffror som speglar utvecklingen i Gävleborgs län eller de enskilda kommunerna under 2010.

På riksplanet finns däremot tydliga indikationer. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var orderingången till industrin från exportmarknaderna 28 procent högre i april än samma månad förra året. Samtidigt ökade orderingången från hemmamarknaden med 6 procent.

Konjunkturinstitutet (KI) spår i att den totala exporten - både varor och tjänster - ökar med 6-7 procent per år 2010-2012.

Mer läsning

Annons