Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortvarig skolreform i Hudiksvall

Behörighetskrav bygger om skolstrukturen.

Annons

Inom kort ska kommunstyrelsen i Hudiksvall fatta beslut om de sista F 9-skolorna i kommunen. Lärande- och kulturnämnden föreslår att de återstående skolorna splittras, och därmed är den på sin tid så omdebatterade skolstrukturen ett minne blott.

F 9-reformen sjösattes inte utan diskussioner i de olika delarna av Hudiksvalls kommun, minns kommunchefen Bengt Friberg.

– Det var många politiska diskussioner om flytten av elever. Men det avsattes investeringsmedel för att göra om lokaler, så att eleverna steg för steg skulle kunna flytta ut, säger Bengt Friberg.

Uppdelningen av elever genomfördes först mellan Iggesund, Enånger och Njutånger, samt mellan Ede skola i Delsbo och skolan i Friggesund. Näsviken och Forsa kom i nästa etapp, och den sammanhållna grundskolan var i mål enligt planen.

Bokslut från åren 1998 till 2004 berättar om investeringar på totalt 59 433 000 kronor i samma samma. En hel del av de pengarna har gått till investeringar som ändå måste ha gjorts, förklarar Bengt Friberg.

Redan tio år efter den första investeringsrundan inför flytten började diskussioner om en tillbakagång till det gamla. Grundskolan brottades med stora underskott, och elevantalet började vika.

Idag är återgången till det gamla genomförd i Dellenbygden, där högstadiet nu finns bara på Ede skola, och Njutångers högstadieelever går åter i Iggesund eller Enånger. Härnäst ska kommunstyrelsen säga sitt om skolorna i Forsa, Näsviken och Enånger. Lärande- och kulturnämnden har lämnat en enhällig rekommendation om att avveckla högstadiet vid de tre skolorna.

– Jag tror inte att man ifrågasätter den pedagogiska tanken bakom F 9-skolan, men det har skett så mycket när det gäller skollagstiftningen. Inte minst när det gäller kraven på behörighet. Det blir svårt att driva så små skolor enligt skollagens bestämmelser, säger Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons