Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korttidsplatser stängs för att fler ska vårdas hemma: "En ekonomisk fråga"

/
  • Den som vårdats på sjukhus ska inte läggas in på korttidsboende utan direkt få komma hem när Hudiksvalls äldreomsorg inför Trygg hemgång.
  • Det är bättre för gamla människor att vårdas hemma än på korttidsboende tycker ordförande Henrik Persson (S), och verksamhetscheferna Inger Myrsten och Yvonne Rissanen.

Tio korttidsplatser ska stängas och en ny strategi för att vårda färdigbehandlade patienter i hemmet ska börja användas inom Hudiksvalls kommun.

Annons

– Att vi stänger korttidsplatser är en ekonomisk fråga men trygg hemgång är ett nytt arbetssätt för att skapa ett tryggare omhändertagande av våra kunder och det är vad vi är till för, säger verksamhetschef Inger Myrsten vid Hudiksvalls social- och omsorgsförvaltning.

I ett första steg kommer plan 4 på Tryggebo i Iggesund att stängas. I nästa steg ska fem platser på Safiren på Fredens kulle i Hudiksvall stängas.

– Vi har många lediga platser i dag och kan enkelt klara oss utan tio korttidsplatser, säger Henrik Persson (S), ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Han betonar samtidigt att det inte handlar om nedläggningar, utan att dessa platser läggs i malpåse.

– Vi vet att vi kommer att behöva dessa platser inom några år och vi planerar för att bygga ett nytt äldreboende. Från 2019 ökar antalet äldre i behov av omsorg, säger Henrik Persson.

Trygg hemgång är ett arbetssätt som används i Söderhamn och Ronneby. Den som blivit utskriven ska inte längre placeras på en korttidsplats utan direkt få komma hem till sin bostad.

– Vi ser att den som direkt kommer hem blir mer motiverad att träna upp de funktioner de behöver om de får vara hemma, jämfört med på ett korttidsboende. Det kan vara förvirrande att behöva flytta runt, säger Inger Myrsten.

För att klara sig hemma behövs extra hjälp och den ska ges av ett nyskapat Trygg hemgångteam. De ska jobba dagar och kvällar och ska bli specialiserade på de behov som en människa har under rehabiliteringen.

Tanken är att teamet ska hjälpa dem som behöver rehabilitering för första gången, eller som drabbas av ett hälsotillstånd som innebär en stor omställning jämfört med tidigare. Upp till fjorton dagar ska teamet vara inkopplat, sedan tar hemtjänsten över.

Teamet ska bestå av undersköterskor med assistans av sjukgymnaster, arbetsterapeuter och sjuksköterskor.

– Så vi kommer inte att säga upp någon personal eftersom vi behöver rekrytera för trygg hemgång, säger Inger Myrsten.

Politiskt råder det en bred enighet inom social- och omsorgsnämnden om att införa arbetssättet trygg hemgång och lägga korttidsplatser i malpåse.

Vad finns det som oroar?

– Det är viktigt att vi får ett bra samarbete med sjukhuset och primärvården för att det här ska bli bra. Det finns också oro bland vår personal inför ändrade arbetssätt, säger Yvonne Rissanen, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons