Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kor fortfarande på rymmen

Sedan i onsdags förra veckan har ett tiotal kor varit på rymmen i Delsbo. Ägarna har anordnat skallgång och flugit över området för att hitta och fösa hem de skygga korna sedan någon saboterat stängslet.

Annons

Korna är ännu inte infösta. Det var i onsdags som de rymde för första gången. Då lyckades ägarna mota in de skygga djuren, men redan samma natt försvann de igen. Troligtvis är det någon som saboterat stängslet. På torsdagskvällen var elaggregatet avslaget och en av staketstolparna omkullvälta.

– Det här har absolut varit ett problem och orosmoment för oss ända sedan i onsdags, berättar Mats Rolfhamre.

Han och hans fru Eva Rolfhamre har anlitat Arbrå flygklubb för att hitta rätt på korna och även engagerat grannarna för att gå skallgång. Numera vet de var korna står, i ett skogsparti cirka två kilometer från sin hage. Problemet är bara att få dem tillbaka eftersom de är mycket lättskrämda.

Historien har kostat en hel del för jordbruket och Mats Rolfhamre hoppas att det ska gå på försäkringen, men det har han inte fått klartecken om än. Viktigast menar han är att korna kommer tillrätta så snabbt som möjligt.

Det här är andra gången de drabbats av den här typen av sabotage och Mats Rolfhamre tänker inte arrendera den här hagen mågon mer gång.

– Det är jättesynd men det funkar ju uppenbarligen inte. Så här kan vi inte ha det, säger han till HT.

Både Mats och Eva Rolfhamre driver jordbruket vid sidan om sina vanliga arbeten och båda poängterar att de är mycket tacksamma för all hjälp de fått. Korna går det däremot ingen nöd på men Mats Rolfamre befarar att de blir mer skygga för varje dag.

Mer läsning

Annons