Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollerad brand hjälper växt och djurliv

/
  • Den tjocka barken gör att tallarna överlever bränningen och fröna gror bra på den nybrända marken.
  • Många växter och djur lever på de träd som dör av branden.
  • Ida Svartholm, naturvårdshandläggare, bevattnar avgränsningen av brandområdet.
  • Många av tallarna i reservatet bär spår av den senaste skogsbranden som inträffade 1910.
  • Andreas Wedman, naturvårdshandläggare, ledde den kontrollerade naturvårdsbränningen i Lomtjärnsreservatet.

På torsdagen genomfördes en naturvårdsbränning i Lomtjärns naturreservat.

Annons

Reservatet ligger drygt en mil norr om Brännås. Det var en av de planerade naturvårdsbränningarna som Länsstyrelsen ska göra i sommar. I reservatet finns en av länets finaste naturskogar som är relativt opåverkad av människor. Anledningen till bränningen i reservatet är att den gamla tallskogen inte kan föryngra sig längre.

– Det finns inga tallplantor som kan växa i skogen längre. De kvävs av granarna och det tjocka mosstäcket, berättar Andreas Wedman, naturvårdshandläggare.

Fyra hektar av reservatet brändes, av personal från bland annat länsstyrelsen. För att det skulle gå att ha kontroll på branden bevattnades markvegetationen i avgränsningen av skogen som inte skulle brännas och de övriga delarna begränsades av myrmark och en skogstjärn.

– Det här är den första dagen i år som det går att genomföra en bränning. Jag har väntat ända sedan i maj, men det har varit alldeles för blött i markerna, berättade Andreas Wedman.

Det var drygt 30 grader varmt i skogen innan bränningen startade och luften var full av knott och broms. Andreas Wedman uppmanade personalen vid säkerhetsgenomgången att se till att dricka mycket och vid förbandslådan låg flera flaskor insektsmedel.

De gamla tallarna överlever branden tack vare den tjocka barken och de höga kronorna. Flera av dem bär spår av tidigare bränder, som kallas brandljud. Senast skogen brann var 1910. De flesta av de döda tallarna, de så kallade lågorna, blir också kvar, fastän lite svartbrända.

Många djur och växter gynnas av skogsbränder när skogen blir glesare och solens strålar kommer åt att torka upp marken.

Gävleborgs län ingår i projektet Life Taiga, som är ett femårigt projekt bekostat av EU för att mer skog ska kunna naturvårdsbrännas.

Bränningen i reservatet klarades av på några timmar och sedan väntar några dagars passning så att inte branden tar fart igen.

Mer läsning