Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumentvägledaren som gick i pension: Gunilla ser fram mot friheten

Att gå i pension innebär frihet, men det är också en början på en ny fas i livet och en påminnelse om vad som återstår av livet. Gunilla Hallberg jobbade två år efter 65 för att förbereda sig för pensionärslivet.

Annons

Läs mer: Människor kan ha köpt fyra telefonabonnemang tros att de bara vill ha ett

– Varje vecka åker jag till min 98-åriga moster i Bergsjö, så jag vet ju vad som väntar. Men jag ser också fram emot friheten i att styra min egen tid och få vara tillsammans med mina barnbarn, säger Gunilla Hallberg.

Hon blev engagerad i konsumentfrågor på nittiotalet när hon jobbade i Nordanstigs kommun. Senare blev hon konsumentvägledare i Hudiksvalls kommun och det är från den tjänsten som hon i torsdags gick i pension.

– Jag har trivts med jobbet för att jag har känt att jag har varit till hjälp för människor, säger Gunilla Hallberg.

Läs mer: Äldre par köpte fönster för 140 000 utan att förstå

Telefonförsäljning har varit en av hennes stora arbetsuppgifter, där människor upplevt att de blivit lurade. Gunillas råd är att lägga på luren om du inte vill ha det som telefonförsäljaren erbjuder. Hantverkare och människor som är missnöjda med deras tjänster är ett annat stort område för konsumentvägledare. Där uppmanar den nya blivna pensionären att du ska skriva ett avtal när du anlitar en hantverkare.

Gunilla Hallbergs bostad är en trevligt litet hus på Malnbaden och där finns hunden Theo, en katt och en liten lättskött tomt. Att skaffa hund är en del av förberedelserna som hon gjort inför pensioneringen. Theo blir sällskap på promenaderna och att rasta hunden blir bra motion.

Läs mer: Erland fick betala för att stoppa försäljare, trots att han sa nej

Theo har fartfarande sylvassa valptänder och massor av energi. Barnbarnen försöker samsas om att kasta leksaker åt honom innan de övergår till att bygga om vardagsrummet till ett hotell.

– Farmor vill bo i det bästa rummet. Men en gång gav vi henne det sämsta, säger Moa Hallberg, som är det äldsta barnbarnet

Det känns inte som någon press från dottern Sara och sonen Fredrik att ta hand om barnbarnen tycker Gunilla Hallberg. Blir det för mycket säger hon i från. I stället är det så att hon ser fram emot att tillbringa tid med barnbarnen. Det tillför energi att vara med barnbarnen och det känns som en bonus att få ha dem i stugan på Maln tycker Gunilla Hallberg.

Barnbarnen sitter i kökssoffan när Moa ska förklara vad det innebär att gå i pension och hon konstaterar att det är något som gamla människor gör.

Läs mer: Gunilla fick priset för häftigaste trädgårdsutsmyckningen.

– Det här blir tredje akten och det vet man ju hur den slutar. Då får man försöka se det positiva och göra glada saker så att man inte blir ledsen och deppig. Jag har varit med om så mycket att jag tar dagen som den kommer, säger Gunilla Hallberg.

Nu när Gunilla Hallberg får mer fritid så vill hon gärna ha ett projekt. Som konsumentvägledare har just bilbranschen varit ett de områden som tagit mycket av hennes arbetstid.

– Det borde väl en bilhandlare uppskatta, att ha en konsumentvägledare på plats en dag i veckan, säger Gunilla Hallberg.

Men du ska väl sälja bilar om du jobbar hos en bilhandlare?

– Jag kanske kan sälja någon ny tjusig bil. Inget gammalt skrot ska det vara, säger Gunilla Hallberg innan hon checkar in på barnbarnens hotell.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning