Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgräs kan ha okända miljöeffekter

/
  • De små gummikornen fyller ut mellan plastgrässtråna. Det gröna, miljövänligare, granulatet är mycket dyrare och slits ner fortare.

Det finns över 800 konstgräsplaner i Sverige och antalet ökar för varje år. Men ännu saknas kunskap om hur plasterna och gummit i konstgräset påverkar hälsan och miljön.

Annons

I Hälsingland finns det snart sex fullstora och fem mindre planer med konstgräs. Den senaste byggs just nu i Ljusdal. En normalstor konstgräsplan behöver fyllas på med ett och fem ton nytt plast eller gummigranulat varje år. Det är de små kornen som används som fyllning mellan plastgrässtråna som bland annat fastnar på skor och kläder eller följer med vid snöröjning och hamnar på marken. Gummikornen och lakvattnet från planerna följer med ner i dagvattenbrunnarna och förs ut i havet. Det finns olika typer av gummigranulat och det som är billigast och anses vara farligast för både miljön och hälsan är tillverkat av gamla bildäck . Det mesta av det återanvända gummit från bildäcken importeras och man vet inte vilka gifter det innehåller.

På Camp Igge i Iggesund finns en gammal sjumannaplan som är fylld med det svarta granulatet som är tillverkat av gamla bildäck.

– Den börjar bli sliten men det kostar för mycket att byta ut den. Vi har andra investeringar som måste gå före, så den får fungera ett tag till. Men i konstgräset i inomhushallen ligger de miljövänligare gummikornen. Där tvekade vi aldrig fastän de är mycket dyrare, säger Laila Hämäläinen, verksamhetsledare på Camp Igge.

Läs mer: Konstgräs med begränsad livstid

Mer läsning

Annons