Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurskurvan planar ut

Antalet företagskonkurser i Gävleborgs län har ökat kraftigt sedan i fjol höst. Krisen har drabbat även norra Hälsingand, men i Hudiksvall och Nordanstig har konkursvågen uteblivit. Den nationella statistiken för oktober tyder på att konkursuppgången är bruten.

Annons

Augusti, september och oktober präglades av en snabbt sjunkande konkursökningstakt enligt siffror från Upplysningscentralen, UC.

Förändringen till trots är det fortfarande höga konkursnivåer i landet, men i Hudiksvall och Nordanstig har antalet konkurser till och med oktober ökat marginellt: en mer i var och en av kommunerna än under samma period i fjol.

- Det är otroligt glädjande att vi får avvika i positiv mening, men jag ser ingen självklar orsak till varför det ser ut så. Det enda jag skulle kunna tänka mig, är att själva företagsstrukturen här är sådan att den är mindre känslig för konjunkturen, säger Janne Ström, ordförande i Företagarna, Hudiksvall.

Statistiken för de tio första månaderna visar att företagskonkurserna i Gävleborgs län har ökat från 103 stycken i fjol, till 125 i år. Antalet är det högsta sedan 2005, men konkursnedgången i oktober väcker trots allt en försiktigt optimism.

Mer läsning

Annons