Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens scenario "ett katastroftänkande"

Hudik friskoleutbildning AB går hårt fram i sitt yttrande över kommunens överklagan.
Det scenario som kommunen målat upp kallas "ett katastroftänkande utan verklighetsförankring".

Annons

Hudiksvalls kommun har tidigare överklagat Skolinspektionens beslut om rätt till bidrag till två friskolor. Hudik friskoleutbildning AB och Norrskenets friskolor AB planerar att etablera varsin grundskola i kommunen.

Hudik friskoleutbildning AB har nu yttrat sig över det mål som rör Glada Hudik-skolans etablerande.

I yttrandet till förvaltningsrätten i Stockholm kallas det scenario som kommunen målat upp för "ett katastroftänkande utan verklighetsförankring".

Undertecknande Anita Westerberg, vd för Hudik friskoleutbildning AB, tillbakavisar kommunens påstående att friskolan skulle rekrytera elever från varje klass, i varje skola, i hela kommunen. Av de elever som står i kön till skolan i dag, kommer 50 procent från Mo skola och 25 procent från Nordanstigs kommun. Den resterande fjärdedelen kommer till största del från Hudiksvalls tätort, enligt yttrandet.

- En anledning till att våra bilder är så olika tror jag är att Anita tittar på bara Glada Hudik-skolans del medan vi ser det hela, samlade friskolescenariot, säger lärande- och kulturnämndens ordförande, Anna-Carin Keisu (S).

I det mål som rör Norrskenets friskolor är det Skolinspektionen som har beretts tillfälle att yttra sig till förvaltningsrätten i Stockholm.

I sitt yttrande medger myndigheten att en etablering i Hudiksvall kommer att påverka kommunens kortsiktiga planering. Av kommunens totalt 20 kommunala grundskolor är sju placerade i centrala Hudiksvall. Av det totala elevunderlaget, drygt 3 700 elever, går drygt 1 500 i de centrala skolorna. Skolinspektionen bedömer att eleverna till Norrskenets friskola kommer att rekryteras från närområdet – men några påtagliga negativa följder av bestående karaktär är det inte tal om, enligt yttrandet.

- Det är inget förvånande. Det här var ju Skolinspektionens synpunkt inför beslutet, säger Anna-Carin Keisu.

Fotnot: Läs mer om de två målen och yttrandena i torsdagens Hudiksvalls tidning

Mer läsning

Annons